Houtkachels

Het 'thuis'-gevoel en warmte, met een houtkachel van HAVÉ Verwarming worden ze allebei behaaglijker.

Benieuwd hoe de warmte van een houtkachel voelt?

 

Bekijk de collectie Bezoek ons Experience Center

Sfeervolle blikvangers

Hoe u interieur er ook uitziet, bij HAVÉ Verwarming vindt u altijd een houtkachel die bij u past. Van vrijstaande houtkachels tot inbouw houtkachels. Bij HAVÉ vindt u daarbij enkel topmerken, zoals AltechCharlton & JenrickJydepejsen, Nestor MartinWanders en Spartherm: ze staan allemaal bekend om hun natuurlijke warmte en authentieke uitstraling. Het zijn stuk voor stuk echte blikvangers. Pak een kop dampende thee of een glas rode wijn en droom helemaal weg onder het genot van heerlijke warmte. Een spannend verhaal in het flakkerende licht maakt uw thuisgevoel helemaal af.

Wilt u alles weten over houtkachels?

Leer er meer over in ons kenniscentrum

Leer meer

Onafhankelijk advies nodig?

Ontmoet de gepassioneerde experts van HAVÉ Verwarming

Maak kennis

Benieuwd naar de volledige collectie?

Ontdek de grootste collectie prachtige houtkachels

Bekijk de collectie

Welk type haard past bij u?

Inbouw houthaarden

Alles netjes weggewerkt in een vloeiend design

Vrijstaande houtkachels

Creëer een ruimtelijke look

Hangende houtkachels

Creëer een vrij effect met speelse twist

Inzet houtkachels

Upgrade uw open haard, minimaal breekwerk

Speksteenkachels

Lekker lang nagenieten van uw warmte

De keuze voor hout als brandstof
Er zijn veel redenen om te kiezen voor hout als brandstof voor uw haard. Want de geur van hout dat ruik je, dat hoor je knapperen en dat voel en ervaar je in de vorm van warmte wanneer u aan het stoken bent. De geur, een knetterend vuur en een indrukwekkend vlammenspel. Wanneer mensen denken aan een kachel, dan denken ze aan snel aan een houtkachel. Hout is namelijk bij veel mensen dan ook het vertrekpunt van de zoektocht naar een haard of kachel.
 
Heeft u er geen problemen mee om hout te verwerken en op te slaan? Dan is een houtkachel de juiste keuze voor u! Want met haard gestookt op hout geniet u uw leven lang van de unieke sfeer van een echt houtvuur in huis. Daarnaast is de keuze voor een houtkachel of houthaard ook perfect wanneer u wilt gaan voor een energieneutraal huishouden. Hout is namelijk een hernieuwbare energiebron.

Lees meer over houtkachels

Op een bewuste manier uw huis verwarmen
Indien u er voor kiest om een houtkachel of houthaard aan te schaffen, kiest er u er bewust voor om uw huis op een bewuste manier te verwarmen. Met een houtkachel kunt u op een verantwoorde manier stoken mits het totaal plaatje klopt. Het gaat namelijk niet alleen om uw eigen stookgedrag, maar er komt meer bij kijken. Wij zetten de belangrijkste punten op een rij:
 
Welk type houtkachel past bij u?
Houtkachels en haarden zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Maar wist u ook dat er verschil zit in de materialen en de bijhorende eigenschappen? Zo hebben plaatstalen kachels meestal een strakkere uitstraling dan gietijzeren kachels. Plaatstalen houtkachels geven over het algemeen directe stralingswarmte af (sommige modellen geven ook convectiewarmte af). Convectiewarmte is warmte die zich door middel van omhooggaande lucht verplaatst door de ruimte, stralingswarmte is directer en voelt u wanneer u voor de kachel staat.
 
Een gietijzeren kachel zit qua warmteafgifte eigenlijk tussen een plaatstalen en een spekstenen kachel in. Het duurt bij een houtkachel van gietijzer langer voordat deze is opgewarmd. Het voordeel hiervan is ook dat deze kachel de warmte langer vasthoudt. De meeste gietijzeren kachels zijn niet als convectiekachel gemaakt. Wel ervaren de meeste mensen de warmte van een kachel van gietijzer als zachter dan de warmte van een plaatstalenkachel.
 
Bent u op zoek naar een kachel die echt zachte en intense warmte afgeeft? Kies dan voor een speksteen houtkachel. Het voornaamste voordeel van een speksteenkachel is dat niet alleen de lucht verwarmd wordt, maar het speksteen juist de warmte verspreidt door de stralingswarmte. Dit zorgt ervoor dat alles in de kamer gelijkmatig verwarmt. Zo blijft u niet achter met koude meubels en droge lucht.

Leer meer

De keuze voor een houtkachel in een nieuwbouwwoning
Bent u de trotse eigenaar van een nieuwbouwwoning geworden? Of woont u al een uitstekend geisoleerd huis? Dan is een houtkachel alsnog een goede keuze als verwarmingsbron. Wat we vaak zien is dat mensen verwachten dat het plaatsen van een houtkachel of een houthaard in een nieuwbouwwoning niet mogelijk is. Daar kunnen we heel kort in zijn, want niets is minder waar!
 
Wel zijn er punten waar u op moet letten indien u een houtkachel of houthaard gaat uitzoeken voor een nieuwbouwwoning. De toevoer van verse lucht is een goed geisoleerd huis is namelijk beperkt. De werking van deze luchregeling wordt meestal geregeld met mechanische ventilatiesystemen. En laat een houtvuur nou net zuurstof nodig hebben om te kunnen branden. Daarom is het verstandig om bij goed geisoleerd huizen te kiezen voor in  een houtkachel of houthaard met gesloten systeem. En zo zijn er nog een aantal belangrijke punten waar u op moet letten bij de aanschaf van een houtkachel in een nieuwbouwwoning. Benieuwd wat de mogelijkheden voor uw huis zijn? Kom naar ons Experience Center voor een advies op maat.
Milieuvriendelijke houtkachels voor nieuwbouwwoningen
Wie denkt dat een houtkachel ouderwets is, heeft het helemaal mis. Een houtkachel is letterlijk en figuurlijk helemaal ‘hot’. En terecht, want u haalt niet alleen sfeer in huis, maar ook heerlijke warmte. De keuze voor een houtkachel of een houthaard kan ook goed gemaakt worden indien u eigenaar bent van een nieuwbouwhuis. Kies er dan voor om een duurzame houtkachel te plaatsen. Dit toestel moet dan voldoen aan de EcoDesign 2022 richtlijnen. Het gehele assortiment houtkachels en houthaarden van HAVE Verwarming voldoet aan deze Europese richtlijnen en zijn dus klaar voor de toekomst.
 
Kies bij een goed geisoleerd huis altijd voor een houtkachel die volledig gesloten is. En om een betere verbranding te realiseren is het aan te raden  om toestel aan te sluiten met een externe luchttoevoer. Er wordt dan zuurstof uit de kruipruimte gehaald met als doel om de kachel nog beter te laten branden en een hoger rendement te behalen. 
Een greep uit onze collectie
Stoken kan iedereen, verantwoord stoken kunt u leren
Bezoek onze gratis stookavond
 

                                                                                                                                                                                             MELD U AAN

 

   

Verantwoord stoken begint al bij het aansteken
De opstartfase is ontzettend van belang om op een verantwoorde manier te stoken. Veel mensen steken hun houtkachel op een verkeerde manier aan. Indien u kiest voor de Zwitserse stookmethode maakt u een goede start. Bij deze methode legt u het meest brandbare materiaal helemaal bovenop, in plaats van onderop. Het vuur ontbrandt dan van boven naar beneden. Uit onderzoek blijkt dat dit de meest schone, zuinige en milieubewuste manier is. Hoe werkt dit precies?

Leer meer

Stook met het juiste hout
De geur van de rook van beukenhout wordt in Nederland als het minst storend ervaren, hoogstwaarschijnlijk omdat het doet denken aan gerookte producten. Tropisch (hard)hout geeft bij verbranding een geur die als onaangenaam wordt ervaren. Naaldhout bevat veel harsen en vergast bovendien erg snel. Onvolledig verbrand houtgas en gas van hout met veel harsen bevatten veel roet- en teervormende verbindingen en geurcomponenten. Dit veroorzaakt aanslag op de kachelruitjes en roet-, teer- en creosootvorming in het rookgasafvoerkanaal. Behandeld-, gelijmd-, verduurzaamd- en gelamineerd hout dient u niet te stoken. Hierbij komen veel gezondheidsschadelijke, milieuvervuilende stoffen vrij.

Leer meer

Stook bewust, maak gebruik van een houtrookfilter
Het stoken van hout is in meerdere opzichten een goed alternatief voor het verwarmen met fossiele brandstof. Chemisch gezien is hout een behoorlijk complexe brandstof. Vaak gaat het stoken van hout in houtkachels, zelfs in de beste en duurste kachels en met goed en droog hout, samen met de uitstoot van geurstoffen, roet, fijnstof en vele andere stoffen. Op dat punt schiet de innovatieve techniek van de ABCAT® te hulp. Vrijwel iedere auto heeft momenteel een katalysator en/of roetfilter om het onvermijdelijke CO en roet van automotoren terug te dringen. De ABCAT® van Ecolink Solutions past de houtrookfilter-technologie nu ook toe op de “uitlaat” van houtgestookte kachels.
Waarom kiezen voor een houtrookfilter?

Om antwoord op deze vragen te geven, leggen we eerst uit wat het ABCAT houtrookfilter is en wat de voordelen zijn. De ABCAT is een houtrookfilter met katalysatortechniek wat betekent: dat de geur van de rook uit de schoorsteen sterk wordt verminderd en de filter zorgt er voor dat er tot 96% vermindering van de onvermijdelijke uitstoot van schadelijke stoffen zoals PAK's en fijnstof (roet, teer, as en houtstof) plaats vindt. De katalysator is eenvoudig in te bouwen in een bestaand of in een nieuw rookgasafvoerkanaal. Het heeft een geringe invloed op de natuurlijke trek in uw schoorsteen. Daarnaast is de houtrookfilter zeer eenvoudig schoon te maken door de ABCAT uit te kloppen of af te spoelen. Genoeg redenen om te kiezen voor een houtrookfilter bij de aanschaf van uw houtkachel.

Lees meer over de ABCAT

Kenniscentrum

Raak geïnspireerd door de grote collectie houtkachels van HAVÉ Verwarming


Breng een bezoek aan hét Experience Center van Nederland en ervaar de grootste collectie brandend opgestelde houtkachels.

Bezoek HAVÉ

Onze merken